TU ESTI ASERTIVA?

assertive-women__listing

Ce este asertivitatea?

Asertivitatea este caracteristica unei persoane de a-si exprima cu usurinta punctul de vedere si interesele, fara anxietate, fara a le nega pe ale celorlalti.
Asertivitatea reprezinta cel mai bun si eficient mod de a rezolva situatii conflictuale interpersonale.
Un comportament asertiv duce la inhibarea anxietatii si reducerea depresiei, conducand la o imbunatatire a imaginii de sine.

Specialistii au identificat patru modele principale de comportament:
1) COMPORTAMENTUL AGRESIV: un om agresiv este deseori dificil de suportat. Are o fire instabila, este mereu sub tensiune si se enerveaza din nimic; este intolerant, contradictoriu, ironic. Sigur de el, nu se indoieste niciodata de sine si incearca in permanenta sa-si impuna opiniile in mod imperativ. Nu il intereseaza decat punctul lui de vedere, isi aseaza intotdeauna nevoile proprii inaintea nevoilor celorlalti si traieste schimburile ca pe niste raporturi de forta. Nu asculta de nimeni, suporta greu sa fie contrazis, isi frustreaza si irita interlocutorii, carora nu le recunoaste dreptul la cuvant cu exceptia cazurilor cand sunt de acord cu el. De cele mai multe ori isi rezolva problemele prin violenta sau constrangere.
2) COMPORTAMENTUL MANIPULATOR: ca si agresivul, manipulatorul tinde numai catre satisfacerea nevoilor personale si nu are niciun fel de consideratie pentru interlocutorul lui. Spre deosebire de agresiv, manipulatorul este curtenitor, aparent politicos, isi disimuleaza sentimentele pentru a-i exploata mai bine pe ceilalti. Manipulatorul este capabil de seductie, el poate exercita o adevarata fascinatie asupra victimei, pe care o impresioneaza si o subjuga emotional. Manipulatorul se foloseste de ignoranta celorlalti pentru a poza intr-o postura de superioritate intelectuala, facandu-i pe ceilalti sa se simta inferiori si sa permita astfel sa fie abuzati. Isi indatoreaza victima si apoi abuzeaza de principiul reciprocitatii, aplicat in mod asimetric.
3) COMPORTAMENTUL ASERTIV: Respecta atat drepturile sale, cat si ale celorlalti; isi exprima necesitatile, dorintele, sentimentele si preferintele intr-un mod deschis si onest, intr-o maniera adecvata; respecta oamenii; tine cont de opiniile si ideile celorlalti; apreciaza munca oamenilor si isi manifesta deschis aprecierea; comunica deschis cu oamenii; receptioneaza mesajele corect, fara distorsiuni; daca chiar si critica oamenii, atunci o face in mod constructiv; este un bun interlocutor, asculta oamenii fara a-i intrerupe; are incredere in propriile forte si in potentialul altora;
4) COMPORTAMENTUL PASIV: pasivul isi neaga propriile drepturi; nu-si apara interesele; nu-si exprima sentimentele; permite altora sa-l influenteze; manifesta sentimente de vinovatie si neajutorare, singuratate, frica si anxietate; isi retine emotiile si sentimentele (pozitive si negative); isi considera ideile si opiniile ca fiind neimportante; isi devalorizeaza propria persoana; evita confrunt─ârile directe; nu se implica in discutii aprinse; este timid, ascultator, supus si umil; crede ca comportamentul sau pasiv il va ajuta sa fie acceptat si aprobat de ceilalti; se teme sa nu deranjeze sau sa ofenseze pe cineva.

TU DIN CE CATEGORIE FACI PARTE?

Avantajele asertivitatii:

-te simti mai responsabil;
-traiesti satisfactii personale;
-iti regaseti increderea in tine;
-interactiune eficienta cu ceilalti;
-scaderea nivelului de stres.

Asertivitatea este un comportament care se invata. Oamenii asertivi nu se simt nici controlati, nici dornici sa controleze.
Oamenii care-si insusesc aceasta abilitate au mai putine conflicte, deci mai putin stres, reusesc sa-si indeplineasca necesitatile si ii ajuta si pe ceilalti sa le indeplineasca pe-ale lor, isi indeplinesc multe din obiectivele stabilite in viata personala si profesionala. Toate astea duc la o stare mentala mai buna si la o sanatate considerabil imbunatatita.

Nu mai astepta! Invata acum sa fii asertiv!
Contacteaza-ma si viata ta se poate imbunatati considerabil!!!!