RUSINEA TOXICA

Am recitit de curand o fraza care mi-a reamintit socul pe care l-am simtit cu cativa ani in urma, cand am descoperit ca acea expresie referitoare la  „cei  7 ani de acasa” este mult mai adevarata decat crezusem eu  vreodata.

Fraza suna cam asa: „ Destinul nostru depinde in mare masura de sanatatea psihica a parintilor, a figurilor care ne-au ingrijit in copilarie. Copiii nu pot sti cine sunt daca nu au la dispozitie oglinzi care sa ii reflecte. Oglinda este o figura parentala si este cruciala in primii ani de viata.”

Am realizat in acel moment cat de importanta este „meseria” de parinte! O „meserie” care iti poate aduce foarte multe satisfactii dar si extrem de multa durere.

Am cunoscut, de-a lungul vietii, parinti total nemultumiti de copiii lor care nu si-au pus nici macar o clipa intrebarea : oare de ce copilul meu actioneaza asa? De ce se comporta „inadecvat” in anumite situatii? Cei care isi puneau, totusi, aceasta intrebare aveau, bineinteles, si un raspuns convenabil: asa e el, rau, incapatanat, neascultator, seamana cu „ta-su” etc. Din pacate, nu am auzit pe niciunul sa isi puna intrebarea: oare am gresit eu cu ceva in cresterea si educarea lui? De ce? Raspunsul este simplu: niciun parinte nu este pregatit sa recunoasca faptul ca a dat gres in a-si educa propriul copil. Da! E dureros, dar, din pacate, este foarte adevarat.  Parintii sunt oglinzile prin care se vad copiii in primi ani de viata. Prin ochii parintilor copilul se poate vedea cel mai frumos sau, dimpotriva, cel mai urat, cel mai destept sau, dimpotriva…cel mai prost!

Azi m-am gandit sa abordez tema rusinii. De ce? Pentru ca de foarte multe ori folosim acest cuvant fara sa ne gandim o secunda cum poate impacta persoana de langa noi.

Ce este de fapt rusinea?

„Rusinea este o emotie umana normala…. Rusinea este emotia care ne da permisiunea de a fi umani. Rusinea ne vorbeste despre limitele noastre.”

Totusi, rusinea poate deveni o emotie foarte toxica. Rusinea toxica este acel gen de rusine care te paralizeaza, te face sa te opresti din activitati ce ar putea fi generatoare de placere sau satisfactie! Te poate face sa crezi ca esti imperfect, gresit, o fiinta umana incompleta!Te face sa te simti mic, sa crezi ca nu esti  bun la nimic, ca nu ai nimic de oferit. „ Este o anulare profunda traita primar din interior.”

 

Care sunt totusi sursele acestei rusini toxice? Cum apare ea in noi? Ce o transforma dintr-o emotie normala intr-una toxica?

Studiile au plasat aceasta aparitie a sursei rusinii in stadiul de dezvoltare al copilului cuprins intre varsta de 2 si 3 ani.

Aceasta este varsta la care copilul incepe sa experimenteze  granitele dintre el si ceilalti, incepe sa perceapa diferentierea fata de ceilalti, incepe sa perceapa ce este el, ce sunt ceilalti. Este un stadiu important al dezvoltarii. O dezvoltare sanatoasa presupune o incurajare a stabilirii granitelor si respectarea lor de catre ceilalti. Pentru a putea sti cine esti tu, cine sunt ceilalti, e foarte important sa stii sa iti stabilesti granitele. Daca aceste granite sunt mult prea rigide, persoana risca sa se izoleze, daca granitele sunt mult prea deschise, persoana risca sa se simta coplesita. Fara granite o persoana nu are protectie!

Rusinea toxica apare atunci cand partile vulnerabile ale copilului sunt expuse inainte ca acesta sa aiba abilitatea de a-si construi granite pentru a se putea apara. „Experienta rusinii este sentimentul de a fi expus si vazut cand o persoana nu este pregatita sa fie vazuta.”

Pe masura ce rusinea toxica evolueaza, copilul inceteaza sa mai aiba incredere in el, in propriile perceptii si judecati.

Cand nevoile copilului sunt neglijate, acesta primeste mesajul  ca nevoile lui nu sunt importante si astfel isi pierde sentimentul propriei valori. Ajunge sa creada ca nu merita ca cineva sa fie langa el atunci cand are nevoie… Ajunge, ca adult, o persoana careia ii va fi rusine sa ceara incurajari, cu toate ca nevoia de incurajare este o nevoie primara fara de care nu putem fi oameni….

„Rusinea este una dintre fortele distructive majore care pot afecta viata unui om.”

Rusinea toxica are la baza o educatie total nesanatoasa.

Inchei articolul enumerand cateva din greselile pe care le fac parintii, in educarea copilului, in mod frecvent:

  1. „ Adultii sunt stapanii copilului oricum dependent de ei.
  2. Ei stabilesc ce este bine si ce este rau pentru copil.
  3. Parintii trebuie mereu protejati.
  4. Afirmarea sentimentelor sanatoase constituie o amenintare pentru autoritatea parintilor.
  5. Vointa copilului trebuie inabusita cat mai rapid.”