Intimitatea in cuplu

Am decis sa abordez tema intimitatii in cuplu, deoarece consider ca reprezinta un factor foarte important pentru a construi o relatie de cuplu sanatoasa.

De cele mai multe ori, cand ne referim la intimitate, gandul ne duce catre latura sexuala a intimitatii.

Intimitatea in cuplu presupune mai mult decat intimitate sexuala. Intimitatea sexuala este doar una dintre componentele intimitatii.

Ce este de fapt intimitatea?

Intimitatea ar putea fi definita ca “o relație personală apropiată, familară și de regulă afectuoasă sau de dragoste cu o altă persoană care presupune o cunoaștere detaliată sau o înțelegere profundă a celeilalte persoane, precum și o exprimare activă a gândurilor și sentimentelor”. (Bagarozzi).

Intimitatea este o nevoie umana de baza ce deriva din nevoia de supravietuire, de atasament…este o manifestare mai matura, mai avansata, a nevoii biologice de apropiere, de contact cu o alta fiinta umana.

In cuplu, nevoia de intimitate a partenerilor, de cele mai multe ori, variaza in intensitate si astfel pot aparea nevoi diferite de intimitatea.

Cand nevoia de intimitate a unei persoane nu este implinita, persoana va incepe sa simta o serie de frustrari, ceea ce creeaza un teren propice pentru aparitia tensiunilor in cuplu.

Scriam la inceputul articolului ca intimitatea sexuala este doar  o componenta a intimitatii, ca intimitatea presupune mult mai mult…ce presupune ea de fapt?

Intimitatea presupune si o intimitate emotionala, acea nevoie de a comunica si impartasi cu partenerul toate sentimentele, atat pozitive cat si negative. Fiecare dintre parteneri simte nevoia de a vorbi despre trairile proprii, despre emotiile sale…

Intimitatea presupune si o intimitate psihologica, acea nevoie de a comunica, de a impartasi si a se conecta cu o alta fiinta umana prin dezvaluirea caracteristicilor propriului sine, caracteristici, de altfel, foarte personale, cum ar fi: sperantele, visele, fanteziile,  aspiratiile, propriile indoieli si temeri, nemultumiri, insecuritati, conflicte interioare. Acest tip de intimitate necesita o mare putere interioara a celui care impartaseste, deoarece el devine astfel foarte vulnerabil. Totodata, presupune si o mare capacitate de sustinere a celui care asculta pentru a nu-si rani partenerul. Increderea reciproca este foarte importanta pentru ca aceasta componenta a intimitatii sa poata fi manifestata.

Intimitatea presupune si o intimitate intelectuala, acea nevoie de a comunica si impartasi cu partenerul ideile importante, gandurile, credintele…acest tip de intimitate nu presupune orgoliu  sau demonstrarea superioritatii, sau cererea de lauda, recunoastere sau adulatie…presupune capacitatea unui partener de a vedea lumea prin ochii celuilalt, indiferent daca este sau nu de acord cu celalalt….

Intimitatea presupune  si o intimitate fizica, non-sexuala…acea nevoie de apropiere fizica de partener fara nicio tenta sexuala…presupune atingeri sau simple imbratisari, mersul de mana, dans, masaj fara tenta erotica…

Intimitatea presupune si o intimitate spirituala…acea nevoie de a impartasi cu partenerul credintele si experientele referitoare la religie, la supranatural, la aspectele spirituale ale existentei…este nevoie de o foarte mare deschidere a ambilor parteneri pentru ca nu intotdeauna impartsesc aceleasi credinte legate de latura spirituala a vietii…

Intimitatea mai presupune si o intimitate sociala, acea nevoie de a se angaja in activitati si experiente placute si de joc impreuna cu partenerul…impartasirea experientelor curente de viata, luatul meselor impreuna, practicarea de sporturi impreuna, dansatul de placere….

“Intimitatea  sexuală reprezintă nevoia de a comunica, împărtăși și exprima cu partenerul acele gânduri, sentimente, dorințe și fantezii de natură senzuală și sexuală. Ea duce la trezirea dorinței sexuale, dar nu e obligatoriu să se ajungă la actul sexual. Acest tip de intimitate presupune săruturi, îmbrățișări, atingeri, dans, jocuri erotice, îmbăierea împreună etc. evident, ea este conectată profund cu dragostea erotică, nu cu cea părintească, fraternă, amicală sau cea narcisică.”

Neindeplinirea uneia dintre nevoile ce deriva din componentele intimitatii poate duce la frustrarea unuia dintre parteneri. Cand unul dintre parteneri nu indeplineste una sau mai multe dintre nevoi, practic refuza  laturi ale intimitatii in cuplu si impune, implicit, o distanta fata de partener. Astfel se creeaza un teren propice pentru aparitia tensiunilor in cuplu, ceea ce in timp va duce la indepartarea  partenerului ale carui nevoi sunt neglijate in mod constant.

Foarte importanta este o buna comunicare in cuplu, deoarece poate stimula intimitatea cuplului. O comunicare defectuoasa poate duce la diminuarea intimitatii in cuplu.

“Stimulativa este comunicarea directa a nevoilor si dorintelor fiecarui partener, cand mesajele sunt clare, directe si sincere.”

Poate ca un bun punct de pornire a diminuarii tensiunilor din cuplu ar fi acela in care partenerii ar putea sa inteleaga si sa fie mai atenti la implinirea nevoilor fiecaruia.

Un cuplu sanatos nu presupune simbioza. Nu presupune o focusare doar pe indeplinirea propriilor nevoi. Nu presupune o “gandire magica”(cititul gandurilor), acea credinta ca “daca partenerul ma iubeste cu adevarat, stie ce nevoi am eu.”

Partenerul este o persoana cu intensitati, poate, diferite ale nevoilor. Doar tu poti cunoaste cu adevarat propriile tale nevoi si, le poti face cunoscute , doar comunicandu-le, in mod sincer, celuilalt.