INTELIGENTA EMOTIONALA

Auzim adesea vorbindu-se despre inteligenta…despre cat de important este sa fii o persoana inteligenta, despre ceea ce face o persoana inteligenta sau ce nu face o persoana inteligenta…

Toti ne dorim sa fim considerati persoane inteligente!

In ziua de azi, datorita evolutiei tehnologice si internetului, avem acces facil la diverse teste de masurare a inteligentei (teste pentru masurare IQ).

Dar…ce te faci cand rezultatul acestor teste nu este cel pe care ti l-ai dorit? Acest lucru inseamna ca esti o persoana mai putin inteligenta?

Ce masoara de fapt testele IQ?

Aceste teste masoara nivelul inteligentei logico – matematice.

Ce este inteligenta logico – matematica?

„ Inteligenta logico- matematica include capacitatea de a utiliza raţionamente inductive şi deductive, de a rezolva probleme abstracte, de a înţelege relaţiile complexe dintre concepte, idei şi lucruri. Deprinderea de a emite raţionamente are aplicabilitate în multe arii ale cunoaşterii şi include, de asemenea, capacitatea de utiliza gândirea logică în ştiinţă, studii sociale, literatură etc. (Bellanca, 1997). “

Oare acest tip de inteligenta iti garanteaza succesul in viata?

Se pare ca NU! Cercetarile efectuate au demonstrat ca  exista o corelatie de 6% intre un nivel ridicat de IQ si succesul la locul de munca.

Din pacate, prea putini oameni cunosc cat de important este un alt tip de inteligenta:  INTELIGENTA EMOTIONALA!

Studiile efectuate au demonstrat ca intre un grad ridicat de inteligenta emotionala si succes exista o corelare intre 27 si 45%.

Ce este, de fapt, inteligenta emotionala (EQ)?

Inteligenta emotionala reprezinta  „capacitatea de a conștientiza și întelege propriile emoții si emoțiile celor din jur și de a le gestiona si folosi cu rezultate pozitive”.

Emotiile precum si exprimarea acestora au roluri foarte importante in viata cotidiana a oamenilor.

Inteligenta emotionala are un rol important pentru ca ne asigura mai mult succes si obtinerea mai multor impliniri in decursul vietii. Construirea relatiilor la serviciu este mai importanta, in general, decat abilitatile tehnice.

Oamenii cu o inteligenta emotionala ridicata au un mai mare grad de satisfactie in relatia cu partenerii de cuplu.

EQ este un predictor mai bun pentru succes decat EQ!

Cercetarile au demonstrat ca nu exista nicio corelare intre IQ si EQ. Alfel spus, una nu poate fi determinata de cealalta!

Spre deosebire de IQ, care se schimba destul de putin dupa adolescenta, inteligenta emotionala se invata si poate fi dezvoltata pe tot parcursul vietii.

Inteligenta emotionala cuprinde in componenta ei 4 domenii de abilitati:

  • Abilitatea de a identifica sau percepe emotiile – aceasta abilitate permite ca o persoana sa recunoasca ce simte si de ce, sa faca legatura intre ceea ce simte, ce gandeste si ce face, sa poata recunoaste cum ii influenteaza emotiile, performanta.
  • Abilitatea de a folosi emotiile in a facilita gandirea – abilitatea de a mobiliza emotiile si sentimentele adecvate pentru a sprijini rationarea, rezolvarea de probleme si luarea de decizii.
  • Abilitatea de a intelege emotiile- permite unei persoane sa recunoasca semnale emotionale din trecut cu efect in prezent;
  • Abilitatea de a regla emotiile proprii si pe ale celorlalti – aceasta abilitate permite persoanei sa fie flexibila si adaptabila, sa fie responsabila, deschisa la nou si sa poata sa gestioneze conflicte si persoane dificile;

 

Nivelul de EQ influenteaza nivelul de stres si sanatatea. Abilitatea persoanei de a intelege si gestiona starea emotionala ar trebui sa conduca la o gestionare eficienta a stresului cu diminuare considerabila a acestuia asupra sanatatii, reducand probabilitatea aparitiei unor boli.

Persoanele cu EQ ridicat dedica mai mult timp relaxarii, au o dieta mult mai sanatoasa si retele de suport social mult mai mari.

Persoanele cu un nivel scazut de EQ sunt mai predispuse la tulburari legate de uzul de substante si probleme somatice, alimentatie compulsiva.

Persoanele care isi pot regla starile emotionale sunt mai sanatoase, stiu cum si cand sa isi exprime sentimentele si isi pot regla in mod eficient. starile si dispozitiile. La astfel de persoane s-au raportat niveluri mai reduse de depresie.

Inabilitatea de a regla emotiile este considerata un factor de risc pentru depresie.

Totodata, consumul excesiv de alcool a fost corelat in mod direct cu un indice EQ foarte mic.

“ O atitudine pozitiva poate ca nu va putea rezolva toate problemele tale, dar ii va deranja suficient pe oameni incat sa merite efortul.” (H. Albright)