Ce este hipnoza?

POZA HIPNOZADe-a lungul anilor am auzit nenumarate mituri despre hipnoza, din care o sa enumar doar cateva:

  • hipnotizatorul are putere absoluta asupra ta atunci cand esti hipnotizat;
  • poti ramane blocat in transa;
  • persoana hipnotizata poate divulga involuntar secrete;
  • prin hipnoza latri sau faci ca o rata;
  • hipnoza este satanica, impotriva religiei etc.

Astazi m-am hotarat sa scriu cateva cuvinte despre ce este hipnoza si care sunt beneficiile acesteia.

Deci…prin definitie Hipnoza este o stare modificata a constiintei, in cadrul careia persoana implicata se deconecteaza de stimulii externi si se orienteaza spre interior. Acest fenomen se petrece si in viata de zi cu zi, atunci cand suntem absorbiti de un eveniment, o carte, un film, o actiune… Transa hipnotica poate fi comparata cu visarea cu ochii deschisi, persoana hipnotizata fiind constienta in permanenta, deci nu poate divulga nimic inconstient. Hipnoza nu inseamna somn, dar poate fi comparata cu o stare de somnolenta. In transa hipnotica nu iti pierzi cunostinta, nu scapi controlul, nu esti pus de hipnoterapeut in situatii ridicole, nu este intruziva si nu dauneaza sanatatii. Tu esti cel detine controlul si, oricand doresti poti iesi din transa.

Tot ce face hipnoza este sa te aduca in contact cu inconstientul tau si sa te ajute sa rezolvi mai usor dificultatile cu care te confrunti….. Ce este de fapt inconstientul? O definitie generala ar suna cam asa: Ansamblu de dispozitii, stari, procese psihofiziologice si psihice care, momentan sau stabil, nu sunt constiente, nu se constientizeaza.

Deci hipnoza nu face altceva decat sa ne puna in contact cu o parte a noastra de care nu suntem pe deplin constienti.

In fond, ca sa o definim mai pe scurt, e o stare de profunda relaxare, in care tu esti constient de ceea ce se intampla si nu vei face nimic cu care sa nu fii de acord.

La ce ajuta hipnoza?  Hipnoza este folosita in intarirea stimei de sine, ajuta la rezolvarea depresiei, starilor de anxietate, fobiilor, atacurilor de panica, ticuri, dureri de orice fel …